Να σου διηγηθώ ένα περιστατικό;

Να σου διηγηθώ ένα περιστατικό;

 mediation_34

    Πριν αρκετά χρόνια, μάλλον το 2009, όταν ακόμη ήμουν Θεσσαλονίκη, μου συνέβη το εξής περιστατικό. Είχαν έρθει στην ομάδα των παιδιών Δημοτικού που είχα αναλάβει, δύο αδερφάκια απ’τη Ρωσία (9 και 7 χρόνων). Τα είχε φέρει η μητέρα τους. Ο πατέρας τους είχε σχεδόν εγκαταλείψει κι όταν  ερχόταν καμιά φορά σπίτι, συνέχεια απειλούσε και χτυπούσε τη μητέρα, η οποία εργαζόταν σε δύο διαφορετικές δουλειές ώστε να τα βγάζει πέρα.

  Με την ομάδα του Δημοτικού είχαμε συνάντηση κάθε Κυριακή στις 11:00 το πρωί. Παίζαμε παιχνίδια ομαδικά, τους έλεγα ιστορίες και παραμύθια, πηγαίναμε εκδρομές μικρές. Είχαμε δημιουργήσει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και το χαιρόμασταν όλοι. Τα παιδάκια απ’τη Ρωσία πολύ σύντομα ένιωσαν πολύ οικεία στο χώρο και συνδέθηκαν με τα άλλα συνομήλικά τους και με μένα. Μου έκαναν συχνά μικροδωράκια: ζωγραφιές τους, χειροτεχνίες και σχέδια με πλαστελίνη όπως συνηθίζουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

  Μια απ’τις Κυριακές που η συνάντησή μας είχε τελείωσει κι έπρεπε να φύγουν, με πλησίασε το μικρότερο απ’τα δύο αδερφάκια, μου χαρίζει μία ζωγραφιά του, με αγκαλιάζει και μου λέει: “θες να γίνεις ο μπαμπάς μου”; Συγκλονίστηκα απ’την ερώτησή του. Συνομίλησα με τη μητέρα κι έτσι πληροφορήθηκα όλο το ιστορικό, όλο τον πόνο, όλες τις τραυματικές εμπειρίες που ζούσαν καθημερινά τα δύο αυτά αγγελούδια.

  Παιδάκια σαν αυτά, καταστάσεις σαν κι αυτές που προανέφερα, βίωσα πάρα πολλές. Κι ακόμα βιώνω μέσα απ’την εξάσκηση του επαγγέλματός μου αλλά κι απ’τη συμμετοχή μου σε ομάδες νεανικές. Και το μόνο, που κάθε φορά η καρδιά μου φωνάζει, είναι ένα τεράστιο “γιατί”;

  Ο κόσμος, ο απλός πολίτης δυστυχώς δε γνωρίζει το θεσμό της διαμεσολάβησης. Ή τον έχει απλά ακουστά, χωρίς όμως να έχει κατανοήσει τα τεράστια πλεονεκτήματά του. Τις ευεργετικές, θεραπευτικές δυνατότητες της διαμεσολάβησης. Πόσο μάλλον στο λεπτό, ιδιαίτερα ευαίσθητο πεδίο της οικογένειας.

  Η οικογενειακή διαμεσολάβηση μπορεί να προστατεύσει αυτό που, πιο πολύ απ’ο,τιδήποτε άλλο, θα ταλαιπωρηθεί από έναν χωρισμό: τον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Η ευαίσθητη καρδιά των παιδιών, δυστυχώς, πλήττεται πολύ βαθιά, δημιουργώντας πληγές που αφήνουν σημάδια. Σημάδια που ο χρόνος πολύ δύσκολα θεραπεύει.

  Για τα ζευγάρια που χωρίζουν ή για τα ζευγάρια που χρειάζονται στήριξη, η οικογενειακή διαμεσολάβηση αποτελεί μια αγκαλιά, μια ασπίδα προστασίας για τα παιδιά. Ο διαμεσολαβητής, χάρη στις δεξιότητες και την κατάρτισή του, αποσυμπιέζει την έντονη αρνητική ατμόσφαιρα και βοηθά το ζευγάρι και τους δικηγόρους τους να σκεφτούν με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Η παιδική ψυχή είναι φτιαγμένη για να χαμογελά. Για να πετάει. Ας κάνουμε όλοι μας ό,τι μπορούμε καλύτερο.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards