Σιωπάς για να μιλάς

Σιωπάς για να μιλάς

   %cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%82   “Αν υπήρχε λίγο περισσότερο σιωπή, αν μπορούσαμε όλοι να σιωπήσουμε… ίσως θα μπορούσαμε να καταλάβουμε κάτι”. Είναι ρητό του Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι και μ’αυτό θα’θελα να προσπαθήσω ν’αγγίξω το θέμα της σιωπής.
Η αληθινή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πραγματικά ένα ζήτημα αμφιλεγόμενο. Σίγουρα θα’χεις ακούσει ή θα’χεις διαβάσει για διάφορες “τεχνικές” δυναμικής επικοινωνίας, για τρόπους και στάσεις του σώματος που θα σε κάνουν να “κερδίζεις” τον συνομιλητή σου και παρόμοιες συμβουλές αλλά και προτροπές. Είναι χρήσιμο να προσπαθείς να βελτιώνεις τον τρόπο που επικοινωνείς και συναλλάσσεσαι.
Η αμφίδρομη, όμως, επικοινωνία είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Οφείλεις όχι μόνο να μιλάς (να μεταφέρεις δηλαδή αυτά που θέλεις) αλλά και να ακούς (να λαμβάνεις δηλαδή αυτά που θέλει να σου μεταφέρει ο άλλος). Κι αυτό το τελευταίο (το να ακούς) είναι στην εποχή μας μια πολύ παρεξηγημένη έννοια.
Το να ακούς σημαίνει να σιωπάς. Σημαίνει να δίνεις στον συνομιλητή σου το βήμα και το πεδίο εκείνο ελευθερίας έκφρασης. Όμως, η εποχή που ζούμε θεωρεί τη σιωπή σαν σημάδι αδυναμίας. Δεν έχει κανείς παρά να παρακολουθήσει τι συμβαίνει στα τηλεοπτικά panels πολιτικών (και όχι μόνο) συζητήσεων. Οι συνομιλητές τείνουν συνεχώς να διακόπτουν ο ένας τον άλλον, οι τόνοι αυξάνουν, το κλίμα θυμίζει πολεμική σύρραξη.
Ένα απ’τα πιο βασικά στοιχεία αληθινής επικοινωνίας είναι το να ακούσεις τον άλλον. Είναι κίνηση και πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή ολόκληρου του σώματος. Η στάση σώματος του ενεργού ακροατή μεταδίδει ασυναίσθητα μηνύματα ηρεμίας στον ομιλητή. Έτσι, ο τελευταίος νιώθει άνετα κι έτσι ανοίγεται πιο εύκολα. Βλέπει, δηλαδή, ότι “τα λόγια του δεν πάνε χαμένα”, ότι ο άλλος τον σέβεται, ότι του δίνει όλο τον χρόνο έκφρασης. Κι αυτό είναι πολύ απελευθερωτικό.
Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να πεις κάτι σημαντικό ή προσωπικό σε κάποιον κι ο άλλος να κοιτάζει αλλού; Ή το σώμα του να’ναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση; Θυμήσου τι αρνητικά συναισθήματα ένιωσες εκείνη τη στιγμή… Νιώθω πως δεν αρκεί το να σιωπάς. Χρειάζεται να μεταδίδεις στον συνομιλητή σου αυτή την αλήθεια σου, το ότι δηλαδή είσαι εκεί για να ακούσεις ειλικρινά αυτό που θέλει να σου πει. Και αυτό, αν γίνεται ανυπόκριτα, απροσποίητα, κερδίζει τον άλλο.
Η σιωπή έχει ευεργετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην επικοινωνία αλλά και στην σωματική και ψυχική υγεία μας. Το να ακούς είναι απαραίτητο και για την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων (Oregon, Duke) απέδειξαν πως η σιωπή βοηθά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. Σ’ένα περιβάλλον υψηλής παραγωγής θορύβων και διαλόγων, ο εγκέφαλος εκκρίνει υψηλά επίπεδα ορμονών προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα.
Αν ψάξεις για τη σιωπή, θα ανακαλύψεις πως έχουν γραφεί πολλά γι’αυτήν. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η ακόλουθη παροιμία και ολοκληρώνω μ’αυτή: “Η ομιλία πηγάζει από τη φύση. Η σιωπή από τη σοφία”. Αξίζει να προσπαθήσουμε να τη ψηλαφίσουμε.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards