Ας μιλήσουμε απλά

Ας μιλήσουμε απλά

 handshake-1513228_960_720

  Ας υποτεθεί πως σε απασχολεί ένα σοβαρό ζήτημα. Ένα ζήτημα για το οποίο όλοι σου λένε “φίλε, δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να πας στα δικαστήρια”. Οι γνωστοί σου σε στηρίζουν. “Θα είμαστε δίπλα σου ό,τι κι αν χρειαστείς”. Μα εσύ το ξανασκέφτεσαι. Το διαθέσιμο κεφάλαιο στην τράπεζά σου είναι εξαιρετικά περιορισμένο, το ίδιο και οι πόροι σου. Δε ξέρεις τι να κάνεις.

  Σκέφτεσαι πως αν πας δικαστικά, ανοίγεις μια πόρτα και ξεκινάς σε έναν δρόμο που δε ξέρεις πού θα καταλήξει. Γιατί έτσι θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τις αποφάσεις μας στη ζωή: με πόρτες. Τώρα έχεις δύο επιλογές: είτε παίρνεις το ρίσκο και ανοίγεις κάποια πόρτα είτε δεν ρισκάρεις και μένεις στάσιμος, ακίνητος. Το τι θα αποφασίσεις είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποιος σου έλεγε πως υπάρχει και μια τρίτη επιλογή; Ένας τρίτος δρόμος; Πάμε να τον ψηλαφίσουμε.

  Ο τρίτος δρόμος είναι η διαμεσολάβηση. Το τι είναι η διαμεσολάβηση το έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερα άρθρα. Αν θες, μπορείς να επισκεφτείς αυτό το link και να δεις τις σύντομες ερωταποκρίσεις. Πάμε, λοιπόν, να γνωρίσουμε αυτή την τρίτη επιλογή.

  Η διαμεσολάβηση (Ν.3898/2010) είναι μια νομική επιλογή. Όπως ακριβώς και η επιλογή του να πας την υπόθεσή σου δικαστικά. Όμως, έχει δυνατότητες μοναδικές και πλεονεκτήματα που την καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις ως την ιδανική επιλογή! Γιατί; Διότι στη διαμεσολάβηση εσύ αποφασίζεις για το αποτέλεσμα. Όχι ο δικαστής, όχι ο δικηγόρος ή οι μάρτυρες ή οποιοσδήποτε άλλος τρίτος που θα παρέμβει. Στη διαμεσολάβηση, στην οποία εθελοντικά έρχεσαι (τόσο εσύ όσο και η άλλη πλευρά), μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνατότητές σου. Να δεις μαζί με τον δικηγόρο σου τι σε συμφέρει πιο πολύ. Και αυτό που σε συμφέρει, να το προτείνεις στην άλλη πλευρά.

  Αν δείτε ότι η πόρτα που ανοίξατε κι ο δρόμος που ακολουθήσατε δεν βγάζει πουθενά, μπορείτε να το πείτε στο διαμεσολαβητή και να κάνετε πίσω. Μπορείς να ξαναγυρίσεις πίσω και να ανοίξεις κάποια άλλη πόρτα. Οι επιλογές που, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, έχεις, μεταφέρονται στην άλλη πλευρά. Είναι το λεγόμενο στάδιο της διαπραγμάτευσης αυτό. Και η άλλη πλευρά κρίνει αν αυτή η πόρτα που επιλέγεις και προτείνεις, τους συμφέρει. Αν ναι, καλώς. Αν όχι, προχωράτε μαζί σε εξέταση κάποιου άλλου δρόμου. Προτάσεις, σκέψεις και σχέδια μπορεί να σου προτείνει και η άλλη πλευρά. Είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης οι διαπραγματεύσεις και με μεγάλη πρακτική, ποιοτική αξία.

  Ένα, λοιπόν, απ’τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα του θεσμού της διαμεσολάβησης είναι πως εξαλείφει το φόβο του ρίσκου, του αγνώστου. Κι όλα αυτά μέσα στο απόλυτα εχέμυθο, ασφαλές περιβάλλον της διαδικασίας. Χωρίς καμία πίεση, χωρίς κανένα άγχος. Απλά, ρεαλιστικά, υπεύθυνα και αληθινά.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards