Γλώσσα του σώματος (μέρος β’)

Γλώσσα του σώματος (μέρος β’)

Το παράδειγμα της οπτικής επαφής

Στις κινήσεις του σώματος έχει εφαρμογή ο γενικός κανόνας του μέτρου. Ας το δούμε μέσα από το πρακτικό παράδειγμα της οπτικής επαφής. Ίσως κάποιες φορές θα έχουμε νιώσει ότι ο συνομιλητής μας κοιτάζει αλλού την ώρα που μιλάμε. Απ’την άλλη πλευρά, έχουμε ίσως νιώσει άβολα επειδή κάποιος μάς “καρφώνει” με το βλέμμα του. Φυσικά, υπάρχει και μια ακόμη περίπτωση: να ασχολείται, λόγου χάρη, με το κινητό του και να μη μας κοιτάζει καθόλου. Πώς είχαμε νιώσει τότε άραγε;

tumblr_oibqh0rxcy1s5neh1o1_250Και οι τρεις περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές εφαρμογές του κανόνα του μέτρου. Υπάρχει κάποια λύση; Πώς μπορούμε να κοιτάζουμε τον συνομιλητή μας; Η απάντηση είναι η φυσικότητα (βλ. στο μέρος α’). Η απλότητα. Να είμαστε απλά ο εαυτός μας. Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε “μήπως να κοιτάξω για λίγο αλλού και έπειτα να τον/την ξανακοιτάξω”, τότε ίσως χάσαμε τη φυσικότητα.

Το παράδειγμα των σταυρωμένων χεριών (self hug)

Πολλοί άνθρωποι είτε ως ομιλητές είτε ως ακροατές τείνουν να σταυρώνουν τα χέρια τους στο ύψος των πλευρών. Και ενώ απ’τη μία πλευρά, είναι καλό -όπως επικοινωνιολόγοι και άλλοι επιστήμονες τονίζουν- όταν εκφραζόμαστε μιλώντας να κάνουμε και κάποιες κινήσεις (1) , αυτό δεν είναι μονόδρομος. Απ’την άλλη όμως πλευρά, όταν είμαστε στο ρόλο του ακροατή πάλι υπάρχουν κάποιοι κανόνες που λένε ότι δεν είναι και η καλύτερη επιλογή να έχουμε σταυρωμένα τα χέρια μας, διότι αυτό υποδηλώνει ότι δεν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τα όσα μας λέει ο συνομιλητής μας (2).

Όμως, μπορεί πολύ απλά να υπάρχουν άλλοι λόγοι για το σταύρωμα των χεριών (3). Ο πρώτος και αρκετά συνηθισμένος είναι επειδή πολύ απλά νιώθουμε πιο άνετα έτσι. Ένας ακόμη λόγος είναι πως ίσως απλά κάνει κρύο! Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι πολλοί λόγοι για το σταύρωμα των χεριών: το καθρέφτισμα, η στάση εξουσίας, κλπ.

Η μη λεκτική επικοινωνία

Έχει αποκτήσει ξεχωριστή επιστημονική οντότητα κι αντικείμενο έρευνας η μη λεκτική επικοινωνία (4). Όταν λέμε μη λεκτική επικοινωνία δεν εννοούμε μόνο τη γλώσσα του σώματος. Ο όρος είναι ευρύς και περιλαμβάνει τον ρυθμό ομιλίας, τον τόνο της φωνής, τη χροιά της, τις κινήσεις των χεριών και του σώματος γενικά, την απόσταση που κρατούμε από τον συνομιλητή, την οπτική επαφή αλλά και τη χρήση του χρόνου.

Δε γίνεται να αναλυθεί σε λίγες φράσεις η επιστήμη αυτή. Όμως, αν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε μερικά λόγια για να την περιγράψουμε θα λέγαμε πως αξιοποιεί, διαλαμβάνει και μελετά στοιχεία που αφορούν την συνειδητή αλλά και την ασυνείδητη διαδικασία της πρόσληψης αλλά και της αποκωδικοποίησης των πληροφοριών που λαμβάνονται από όλα όσα περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο.

Τελικά, πώς πρέπει να κινούμαστε;

Στην επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένα “πρέπει”. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά βιβλία, τα οποία είναι αντίθετης φιλοσοφίας και σκέψης (5), από τα οποία όμως θεωρώ πως καλό είναι να κρατούμε αποστάσεις. Βεβαίως, υπάρχουν οπωσδήποτε κάποιοι γενικοί κανόνες συμπεριφοράς, όμως καλό είναι να αξιοποιούνται ως θετικές φιλικές συμβουλές και όχι ως κάποια εξουσιαστική, καταπιεστική υποχρέωση. Είμαστε άνθρωποι με λογικό, κριτική σκέψη και καρδιά. Αυτά ας αποτελούν τον υπέρτατο οδηγό μας.

Αντί επιλόγου

Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να μελετούν βιβλία με τη στάση του σώματος με σκοπό να διορθώσουν τα τυχόν λάθη τους. Με σκοπό να ανακαλύψουν πού υστερούν. Όμως, στο πολύ αξιόλογο βιβλίο των Buckingham και Clifton με τίτλο “Now, discover your strengths” (6), προκρίνεται και προτείνεται μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Οι συγγραφείς θεωρούν πως είναι πολύ καλύτερο το να αναγνωρίσει και να ανακαλύψει κανείς τα δυνατά του σημεία (“unique patterns” όπως τα ονομάζουν) και σε αυτά να επικεντρωθεί και να δώσει βαρύτητα.

Ίσως, αυτή να είναι και η καλύτερη στρατηγική: να ανακαλύψουμε δηλαδή τα δυνατά μας σημεία, την δική μας γλώσσα σώματος και αυτά να συνεχίσουμε να τα δυναμώνουμε. Ίσως αυτό να είναι κι ένας θετικός τρόπος δράσης. Πιο ουσιαστικός και απαλλαγμένος από την όποια αγχώδη προσπάθεια κάλυψης πιθανών αδυναμιών.

 

  1. http://www.huffingtonpost.com/entry/talking-with-hands-gestures_us_56afcfaae4b0b8d7c230414e
  2. http://www.lifo.gr/team/u12321/57077
  3. https://www.psychologytoday.com/blog/spycatcher/201410/9-truths-exposing-myth-about-body-language
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Nonverbal_communication
  5. http://www.goodreads.com/book/show/25748640-banned-body-language-secrets
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Now,_Discover_Your_Strengths

υγ: Προτείνουμε και το μέρος α’ για τη γλώσσα του σώματος (εδώ)

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards