Αυτό είναι από τα βιβλία που είχα αγοράσει καιρό αλλά δεν είχα βρει ως τώρα τον χρόνο να το διαβάσω ολόκληρο ώστε να το παρουσιάσω. Όμως, τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές μπορώ να σας πω ότι το “Quiet” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Για πολλούς λόγους. Ας δούμε μερικούς από αυτούς.
Πρώτα-πρώτα, είναι ένα βιβλίο που θίγει ένα θέμα που, κατά πολλούς, αποτελεί ένα είδος στερεότυπου και αυτό αποτυπώνεται απ’τον υπότιτλο που εμφανίζεται επίσης στο εξώφυλλο του βιβλίου: «Η δύναμη των εσωστρεφών σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει». Αναφέρεται, δηλαδή, κατά βάση στο πώς οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (με την παράλληλη ύπαρξη και υποκατηγοριών μη απόλυτων): τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς.
Αναλύεται μέσα από παραδείγματα, συνεντεύξεις, βιβλιογραφικές παραπομπές, αναλύσεις, συνεντεύξεις (ακόμα και περιγραφικά στατιστικά) ο κόσμος όπως τον βλέπει ένας άνθρωπος εσωστρεφής και το πώς η κοινωνία μας αλλά και ολόκληρη η καθημερινότητά μας έχει χτιστεί κυρίως για ανθρώπους που είναι εξωστρεφείς.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερις διόλου βαρετές ενότητες. Η πρώτη ενότητα τιτλοφορείται “The extrovert ideal”, η δεύτερη αναλύει το ερώτημα “Your biology, your self?”. H τρίτη ενότητα σχετίζεται και αναφέρεται στο ερώτημα “Do all cultures have an extrovert ideal”. Το βιβλίο τελειώνει με την (ίσως πιο αγαπημένη μου) ενότητα: “How to love, how to work”.
Ο τρόπος που παρουσιάζονται και συγκρίνονται τα δύο πρότυπα (του εξωστρεφούς και του εσωστρεφούς) γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν σου μένουν αναπάντητα ερωτήματα ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς πάντα να κάνεις και την δική σου προσωπική σύγκριση: «τι είμαι τελικά; Αυτά που λέει η συγγραφέας έχουν εφαρμογή σε μένα;». Προσωπικά, αυτό το βιβλίο με παρακίνησε να προσπαθώ να αναζητώ τους λόγους και τις αιτίες για τα συναισθήματα που νιώθω. Με βοήθησε να μαθαίνω να σιωπώ λίγο περισσότερο για ν’ακούω τόσο τους άλλους όσο και τις κινήσεις της καρδιάς μου.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι της συγγραφέως Susan Cain, το διάβασα στην αγγλική γλώσσα και συγκεκριμένα απ’τον εκδοτικό οίκο Penguin books. Έχει περίπου 350 σελίδες και σχετικά μικρή γραμματοσειρά. Το συνιστώ ένθερμα σε όσους θέλουν να σκάψουν βαθύτερα στον ίδιο τους τον εαυτό, σε όσους ασχολούνται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, στους συναδέλφους και φίλους διαμεσολαβητές αλλά και σε όσους θέλουν απλώς να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. Καλή ανάγνωση!