Mediation! Not meditation.

Mediation! Not meditation.

Πριν από περίπου δύο χρόνια συνάντησα έναν καλό φίλο στη Θεσσαλονίκη με τον οποίο είχαμε να βρεθούμε αρκετό καιρό. Μεταξύ άλλων, μου είπε: “Πολύ ωραίο φαίνεται το site σου! Αλλά να σε ρωτήσω κάτι. Το γύρισες σε ανατολίτικες φιλοσοφίες;” Του απαντώ: ” Όχι, όχι. H διαμεσολάβηση στα αγγλικά ονομάζεται mediation. Mediation. Not meditation”.

Με βάση αυτό το περιστατικό, ας αναφέρουμε μερικά στοιχεία σχετικά. Mediation είναι η επίσημη ονομασία της διαμεσολάβησης στην αγγλική γλώσσα. Ο θεσμός, όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα άρθρα, στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2010 με τον Ν. 3898/2010. Και τροποποιήθηκε πριν λίγο καιρό με τον Ν. 4512/2018 που εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τις αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις περί υποχρεωτικότητας.

Απ’την άλλη πλευρά, meditation σημαίνει διαλογισμός. Ο διαλογισμός δεν είναι επιστήμη, δεν είναι απλά ένας τρόπος χαλάρωσης. Είναι ιερή πρακτική της θρησκείας του ινδουισμού. Πολλοί την συνδέουν και με τη γιόγκα που επίσης συστοιχίζεται και έχει τις βάσεις της στην θρησκεία του ινδουισμού. Περί αυτού, υπάρχουν αρκετές πηγές για όποιον ενδιαφέρεται να το ψάξει.

Η διαφορά μεταξύ διαμεσολάβησης και διαλογισμού στην αγγλική ορολογία είναι απλά ένα “t”. Παρόλα αυτά, με αυτή την αφορμή, ας αναφερθούμε σε μερικές διαπιστώσεις ακόμα. Η διαμεσολάβηση δεν είναι πρακτική κάποιας θρησκείας ή κάποια ειδική τεχνική. Επιπρόσθετα, η διαμεσολάβηση δεν είναι ‘ψυχολογικά παιχνίδια και τερτίπια’. Η ψυχολογία είναι επιστήμη. Επιστήμη ανθρωπιστική.

Το site μας ονομάζεται art of mediation. Δηλαδή, ‘η τέχνη της διαμεσολάβησης’. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η διαμεσολάβηση μπορεί να μην αποτελεί ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο, όμως θα μπορούσαμε να την θεωρήσουμε ως ‘τέχνη’. Η διαμεσολάβηση έχει ως πρωταρχικό της στόχο να συνδράμει και να υποβοηθήσει τα δικαιϊκά συστήματα των χωρών, οι οποίες την έχουν εντάξει στην νομοθεσία τους.

Η διαμεσολάβηση δεν στοχεύει στο να κλέψει τις δάφνες από άλλες επιστήμες. Ουσιαστική της προτεραιότητα είναι η ειρήνη. Η κοινωνική ειρήνη. Και αυτό το επιδιώκει αρμονικά σαν συμπληρωματικός θεσμός μαζί με τη βασική προσφυγή στα δικαστήρια. Δεν επιδιώκει την διαιώνιση χρόνιων αντιδικιών. Προσπαθεί και προσβλέπει στην εξομάλυνση των διαταραγμένων ανθρώπινων σχέσεων, στη σύγκλιση των συμφερόντων των μερών που έχουν έρθει σε διαμάχη.

 

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards