Το συγκεκριμένο βιβλίο βρισκόταν στη λίστα των βιβλίων που είχα αγοράσει εδώ κι αρκετό καιρό από το amazon αλλά, λόγω πίεσης χρόνου, δεν είχα καταφέρει να το μελετήσω. Όμως, τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να το παρουσιάσω και να αναφερθώ σε μερικά από τα πιο ξεχωριστά και βασικά του χαρακτηριστικά.
Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα η ουσία του βιβλίου να αγγίζει πιο πολύ τα όρια του θεωρητικού και καθώς το ξεκινούσα είχα τις αμφιβολίες μου. Όμως, από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο, διαψεύστηκα ευχάριστα καθότι υπάρχει μια ευχάριστη σύνδεση και ισορροπία ανάμεσα στη θεωρητική προσέγγιση της ‘σύγκρουσης’ και στην πρακτική πλευράς της έννοιας στην καθημερινή μας ζωή.
Καθώς μελετάει ο αναγνώστης το συγκεκριμένο βιβλίο, συναντά εικόνες, σχήματα και παραδείγματα με τα οποία οι συγγραφείς θεμελιώνουν τις θεωρίες τους και βοηθούν τον αναγνώστη να περιηγηθεί στην ουσία της πολύπλευρης έννοιας της σύγκρουσης και να ερμηνεύσει τα φαινόμενα, τις κινήσεις και, τέλος, την ίδια την ουσία της σύγκρουσης.
Το βιβλίο στην αγγλική του έκδοση τιτλοφορείται “Turning conflict into profit: A roadmap for resolving personal and organizational disputes” και που στα ελληνικά θα το αποδίδαμε (με ελεύθερη ερμηνεία) “Μεταστοιχειώνοντας τη σύγκρουση σε κέρδος: ένας χάρτης επίλυσης των προσωπικών και οργανωτικών συγκρούσεων”. Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι σοφά οργανωμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται “the foundations and fallacies of conflict” και αναφέρεται με πολύ έξυπνα δομημένο τρόπο στον ορισμό της σύγκρουσης, τις παγίδες που ενυπάρχουν και μας μπερδεύουν, το “κόστος” της σε πολλαπλά επίπεδα (όπως το διαπροσωπικό επίπεδο επικοινωνίας, το καθαρά προσωπικό, κλπ) ενώ παράλληλα αναφέρεται με υποδειγματικό τρόπο τόσο στην ψυχολογική θεώρηση της σύγκρουσης όσο και στην πρακτική. Το πρώτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με κυκλικό τρόπο καθότι περιγράφονται οι ρίζες της ‘σύγκρουσης’ σε πολιτιστικό επίπεδο.
Στο δεύτερο κεφάλαιο που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στη ‘σύγκρουση’ και στην ‘επίλυση’ περιγράφεται εκείνο το λεπτό όριο, το στενό μοναχικό μέρος/μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στην ‘επίλυση’ αν αποφασίσουμε να το διαβούμε. Αυτό το narrow place περιγράφεται με τον εξής τρόπο στο ίδιο το βιβλίο: “The narrow place is a naturally occurring, thin opening that creates a precise opportunity for people to accomplish a specific purpose, individually or as a team”.
Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιγράφεται η πορεία της ‘επίλυσης’ και η ίδια η επίλυση μέσα από πέντε βήματα: tap the energy, find the learning, build relationships, cultivate innovation και, τέλος, make better decisions. Αυτά τα βήματα, με τρόπο συγκεκριμένο και ρυθμό στρωτό (δίχως περιττά πλατιάσματα ή ανούσιες δευτερολογίες κι αναλύσεις) βοηθούν τον αναγνώστη να περιηγηθεί στις τελευταίες είκοσι σελίδες του βιβλίου που αποτελούν τον επίλογο και τιτλοφορείται “putting it all together”.
Το βιβλίο “Turning conflict into profit” είναι πόνημα των συγγραφέων Larry Axelrod και Rowland (Roy) Johnson, κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα από τις εκδόσεις “The university of Alberta Press” και η ιστοσελίδα μας το προτείνει ένθερμα σε όλους όσους επιθυμούν να προσεγγίσουν με μια διαφορετική ματιά το πολύπλευρο θέμα των συγκρούσεων.