Μαμά, μπαμπά, ακούει κανείς;

Μαμά, μπαμπά, ακούει κανείς;

άρθρο της Ζαχαρούλας Κυριακοπούλου, δικηγόρου Καλαμάτας

             Το βιβλίο με τίτλο «Μαμά, μπαμπά, ακούει κανείς;» αποτελεί το πρώτο συγγραφικό έργο της συγγραφέως Δέσποινας Μαυρίδου, η οποία ασκεί ενεργή δικηγορία και ταυτόχρονα είναι διαμεσολαβήτρια σε αστικές, εμπορικές και οικογενειακές υποθέσεις.

            Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που πραγματεύεται την ψυχολογία των παιδιών εν μέσω μια δύσκολης οικογενειακής κατάστασης, που είναι η διάσταση των γονιών ενός παιδιού και το διαζύγιο. Σε συνδυασμό επίσης με την μινιμαλιστική εικονογράφηση της Κορίνας Μαρνελάκη αφυπνίζει εμάς τους ενήλικες, και δη τους γονείς, σχετικά με την προσέγγιση και τον χειρισμό ενός τόσο σοβαρού και λεπτού ζητήματος, με μοναδικό σκοπό την προστασία της ψυχοσύνθεσης των παιδιών.

            Η συγγραφέας μάς παρουσιάζει την ιστορία της μικρής Ειρήνης, που αιφνίδια αλλάζει η ζωή της λόγω του χωρισμού των γονιών της και καλείται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.  Κατά πόσο όμως αυτό είναι εφικτό για ένα παιδί και πόσο εύκολα μπορεί το ίδιο να διαχειριστεί την έκρηξη των συναισθημάτων που συμβαίνουν στον ψυχικό του κόσμο σε μία τέτοια αιφνίδια και ριζική αλλαγή;

            Η συγγραφέας προσεγγίζει με γλαφυρό και ταυτόχρονα συναισθηματικό τρόπο την ψυχολογία της μικρής Ειρήνης, παρουσιάζοντάς μας τα συναισθηματικά στάδια που συμβαίνουν στην  ψυχολογία ενός παιδιού, που καλείται να αντιμετωπίσει το διαζύγιο των γονιών του και τα επακόλουθα αυτού. Απορία, φόβος, σύγχυση, απογοήτευση, απόγνωση, ενοχές, είναι όσα νιώθει η Ειρήνη μετά την ανακοίνωση των γονιών της ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι μαζί. Κι έπειτα, προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της μοιράζοντας το χρόνο της ανάμεσα στη μαμά και τον μπαμπά, προσπαθώντας η ίδια να κρατήσει τις ισορροπίες, υποκαθιστώντας το ρόλο των ενήλικων γονιών της σε αυτήν την  καινούρια κατάσταση. Με ποιο τρόπο όμως μπορούν -και πρέπει- οι γονείς της Ειρήνης να τη βοηθήσουν να διαχειριστεί αυτήν την πρωτόγνωρη για το παιδί τους κατάσταση; Τελικά είναι η ίδια η Ειρήνη που τους υποδεικνύει το σωστό τρόπο και τους «μαθαίνει» να συμπεριφέρονται ως ενήλικες, να παραμερίσουν τον εγωισμό τους και να εστιάσουν εν τέλει σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία…. Το ίδιο το παιδί τους!

             Το βιβλίο, εκδόσεων 24 γράμματα, μπορείτε να το προμηθευθείτε είτε διαδικτυακά είτε από τις ίδιες τις εκδόσεις είτε από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards