Το τριήμερο 19-21 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τριήμερη εκπαίδευση με τίτλο “Εισαγωγή και Προηγμένες Δεξιότητες Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης” που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος i-RESTORE 2.0 του φορέα Terre des hommes Hellas – Γη των ανθρώπων που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 4 χώρες: Ολλανδία, Εσθονία Ρουμανία και Ελλάδα.
Η εκπαίδευση σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τις εξαίρετες και πολύπειρες δικηγόρους-διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες διαμεσολαβητών Έλενα Κολτσάκη, Νανά Παπαδογεωργάκη και Ελένη Χαραλαμπίδου.
Μέσα στο πρόγραμμα παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η διαμεσολάβηση θύματος-δράση (Victim-Offender mediation, συντ. VOM) και οι Επανορθωτικοί Κύκλοι (Restorative Circles), τους οποίους παρουσιάσαμε μετά από πρόσκληση των εξαίρετων εκπαιδευτριών, τις οποίες κι από εδώ για άλλη μια φορά ευχαριστώ από καρδιάς.
Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν 19 επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους και φορείς (δικηγόροι, επιμελητές ανηλίκων, ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί κ.ά.) όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Επανορθωτική (ή αλλιώς: Αποκαταστατική) Δικαιοσύνη, να ψηλαφίσουν τις αρχές και τη δυναμική της και να την εφαρμόσουν μέσα από ειδικές ασκήσεις βιωματικές ούτως ώστε να μπορέσουν να τις μεταλαμπαδεύσουν στον δικό τους χώρο ο καθένας εφαρμόζοντάς τες με διάκριση.
Και οι 19 συμμετέχοντες εργάζονται και έρχονται σε καθημερινή επαφή με παιδιά κι εφήβους που είτε έχουν παραβατική συμπεριφορά είτε έχουν υποστεί κάποια βλάβη από άλλα παιδιά ή εφήβους.
Τη μέθοδο των Κύκλων την παρουσιάσαμε θεωρητικά την πρώτη ημέρα της εκπαίδευσης απαντώντας και σε μια σειρά από πραγματικά ουσιαστικές ερωτήσεις των συμμετεχόντων, οι οποίοι έδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μέθοδο αυτή.
Την τρίτη και τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης, είχαμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο των Κύκλων βιωματικά σε έναν Κύκλο (role play) με βάση ένα περιστατικό που θα μπορούσε να έχει συμβεί σε σχολεία της περιοχής του καθενός μας.
Η μέθοδος αξιολογήθηκε πολύ θετικά από όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα: σαν εργαλείο, σαν τρόπος επικοινωνίας, διαλόγου, έκφρασης των συναισθημάτων αλλά και σαν τρόπος επίλυσης διαφορών, αποκατάστασης σχέσεων και ενδυνάμωσης της τοπικής κοινότητας. Το ίδιο θετικά αξιολογήθηκε και το πρόγραμμα στο σύνολό του.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο, ευχόμαστε οι πρακτικές αλλά και τα εργαλεία της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης να αρχίσουν να εφαρμόζονται -ανεπίσημα στην αρχή έστω και εν συνεχεία μέσω σχετικών νομοθετημάτων- στα παιδιά θύματα αλλά και τα παιδιά δράστες παρανόμων πράξεων. Κι όλα αυτά, για μια ουσιαστικότερη δικαιοσύνη, φιλική προς τα παιδιά και τους εφήβους.