Αποτίμηση εργαστηρίου Κύκλων (Αθήνα)

Αποτίμηση εργαστηρίου Κύκλων (Αθήνα)

Στις 24.05.2024 πραγματοποιήσαμε το πρώτο (απ’τα δύο) διαδραστικό εργαστήρι πάνω στη μέθοδο των Κύκλων. Η πρώτη ώρα κύλησε ανάμεσα σε θεωρία και πράξη, με εισαγωγή πάνω στη λογική, τη φιλοσοφία, τη δομή και την πρακτικότητα των Κύκλων. Με την προσοχή των συμμετεχόντων να μεταφράζεται σε ουσιώδεις ερωτήσεις και  παραδείγματα που θα μπορούσαν να έχουν αντληθεί από την καθημερινότητά μας.

Οι Κύκλοι, ως μια μέθοδος διαλόγου και ένα εργαλείο & τρόπος αληθινής επικοινωνίας, μας βοηθούν αργά μα και σταθερά να βρούμε τον χρόνο να μιλήσουμε και να ακούσουμε, να ακούσουμε και να μιλήσουμε από την καρδιά.  Γι’αυτό και κάθε Κύκλος είναι πραγματικά μοναδικός. Ξεχωριστός. Διότι αντικατοπτρίζει γνήσια την προσπάθεια των συμμετεχόντων να δοκιμάσουν να αντλήσουν βιώματά τους, να αφουγκραστούν και τα βιώματα των διπλανών τους και να επικοινωνήσουν μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της διαδικασίας του Κύκλου.

Μας ρώτησε ένας φίλος την επόμενη τα διεξαγωγής των Κύκλων να του πούμε με δυο λέξεις απλές ‘τι είναι και τι κάνουμε σ’αυτούς τους Κύκλους’. Και η απάντηση θαρρώ πως βγαίνει αυθόρμητη: ‘αληθινό μοίρασμα’. Ναι, αυτό ταιριάζει πολύ στο τι ‘είναι’ και στο τι ‘κάνουμε’ μέσα στους Κύκλους. Το ‘μοίρασμα’ συνταιριάζει και συναπαντάται με το ‘αληθινό’. Το ‘αληθινό’ εναρμονίζεται αλλά και εκπηγάζει από το ‘τι κάνουμε’.

Και εξηγούμε: ο Κύκλος μπορεί και μας βοηθά να βάλουμε σε μια κάποια τάξη την πολυπλοκότητα και το πολυεπίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων.  Χάρη στην έλλειψη ιεραρχικότητας, χάρη στο εργαλείο του διαλόγου (talking piece), χάρη στις αξίες και τις κατευθυντήριες γραμμές του, ο Κύκλος μας οδηγεί απαλά σε μια επικοινωνία που θα έπρεπε να έχουμε ούτως ή άλλως αλλά λόγω του φρενήρη ρυθμού της καθημερινότητάς μας παραλείπουμε σκόπιμα ή αθέλητα.

Δεν μπορούν αυτές οι φτωχές γραμμές να κατασκευάσουν ούτε να συμπυκνώσουν τη χαρά μας για τον Κύκλο αυτό που πραγματοποιήσαμε στις 24 του Μαΐου στην Αθήνα! Διότι σε κάθε Κύκλο, σε κάθε πόλη, με κάθε αφορμή συναντούμε ανθρώπους που η αλήθεια και η συμπεριφορά τους μιλάει πιο πολύ απ’τα λόγια τους. Και αυτό το εκχύλισμα του βιώματος είναι που ‘απογειώνει’ τον κάθε Κύκλο. Ραντεβού στον επόμενο Κύκλο λοιπόν και το επόμενο εργαστήρι!

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards