Μια πολύ καλή ευκαιρία είχαμε στις 30 του Οκτωβρίου όταν συναντηθήκαμε με την νεοσύστατη ομάδα διαμεσολάβησης του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας. Μια ομάδα γεμάτη όρεξη, αποτελούμενη από τουλάχιστον 15 (!) παιδιά της 1ης Λυκείου και τις υπεύθυνες καθηγήτριες, τις εξαίρετες κυρίες Χρηστέα και Σύρμα. Ναι, το μέλλον του θεσμού της σχολικής διαμεσολάβησης στο 4ο ΓΕΛ διαγράφεται λαμπρό!
Σαν πρώτη συνάντηση απλά εξερευνήσαμε το πώς μπορεί να συνδράμει ο θεσμός της σχολικής διαμεσολάβησης, πώς μπορεί να κινητοποιηθεί και να αξιοποιηθεί, ποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθούν στη διαδικασία και ποιες εκφεύγουν της δυναμικής της, κλπ. Όμως, πρωτίστως θέλαμε να ακούσουμε τα παιδιά! Οπότε, δώσαμε τον λόγο σε αυτά! Τα ρωτήσαμε γιατί θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τον θεσμό, τι ήταν αυτό που τα κινητοποίησε ώστε να επιλέξουν να εκπαιδευτούν ως σχολικοί διαμεσολαβητές. Τι περιμένουν να μάθουν από την εκπαίδευσή τους αυτή και πώς πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν τόσο αυτά τα ίδια όσο και οι συμμαθητές τους.
Ειλικρινά, οι απαντήσεις τους μας άφησαν έκπληκτους! Τέτοια φρεσκάδα σκέψης, τέτοια ειλικρινής διάθεση για γνώση όσο και ωριμότητα και κριτική στο πνεύμα! Ειλικρινά, χαρήκαμε την επικοινωνία μαζί τους και κανονίσαμε και νέες συναντήσεις –μία εξ αυτών ήδη έγινε κιόλας (σσ: 17.11)*- ώστε να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα νέα αυτά παιδιά τις γνώσεις μας και τα βιώματά μας πάνω στον αγαπημένο θεσμό της διαμεσολάβησης.
Χαιρόμαστε επίσης διότι τόσο οι υπεύθυνες καθηγήτριές τους αλλά και η διευθύντρια του σχολείου κ.Βασιλική Πανταζή και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του 4ου ΓΕΛ στηρίζουν τον θεσμό και προτρέπουν τους μαθητές τους προς την επίλυση των διαφορών τους μέσα από τον θεσμό της σχολικής διαμεσολάβησης.
Αυτές οι ευκαιρίες πάντα μας κάνουν να χαιρόμαστε! Και αυτό, διότι αν καταφέρουμε εμείς οι μεγαλύτεροι να ενσταλάξουμε στη νέα γενιά τη φιλοσοφία και την λογική της (αυτο)διαχείρισης των προβλημάτων τους μέσα από ειρηνικούς τρόπους και διαδικασίες και δίχως την ‘ανάγκη’ μιας ανώτερης αρχής που θα επιλύει αντ’αυτών τα προβλήματά τους, τότε η κοινωνία μας έχει όντως κάνει ένα πραγματικά ουσιαστικό, θετικό και ειρηνικό βήμα εμπρός. Μακάρι το παράδειγμα του 4ου ΓΕΛ να κινητοποιήσει ακόμη περισσότερα σχολεία προς την υιοθέτηση του θεσμού και της κουλτούρας της σχολικής διαμεσολάβησης!
Κλείνοντας, παραθέτουμε μερικές ενδεικτικές φωτογραφίες απ’την συνάντηση αυτή με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους.
* όπου αναφερθήκαμε στις δεξιότητες (soft skills) είναι χρήσιμο να έχει ένας διαμεσολαβητής και τις τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει στα πλαίσια της διαδικασίας της σχολικής διαμεσολάβησης