Τι είναι η ενσυναίσθηση

Τι είναι η ενσυναίσθηση

empathy-1

άρθρο της Μαρίας Ρισβάνη

  Ο όρος ενσυναίσθηση προέρχεται από το εν + συναίσθηση που δημιουργήθηκε από τους Herman Lotze και Robert Vischer και μεταφράστηκε στα αγγλικά ως empathy. Το empathy προέρχεται από την ελληνική λέξη εμπάθεια, ωστόσο στα καθομιλουμένη αύτος ο όρος έχει αρνητικό περιεχόμενο και δεν αποδίδει την επιστημονική ένοια του όρου empathy. Κάποιοι Έλληνες μελετητές αποδίδουν τον όρο empathy ως «εμπάθεια», άλλοι ως «εμβίωση» άλλοι ως «ενσυναίσθηση». Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αποδοθεί και ως μέθεξη. Οι εννοιολογικοί ορισμοί της  ενσυναίσθησης είναι πολυάριθμοι και παρατηρείται μικρή συμφωνία μεταξύ των μελετητών και ερευνητών.

  Η ενσυναίσθηση είναι η προσπάθεια μας να μπούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά προσπαθούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματα του, τα πιστεύω του, τις εμπειρίες του, τις προσδοκίες του, όλα όσα διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τη στάση του στη ζωή.

  Είναι όμως σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι και τι δεν είναι η ενσυναίσθηση. Στην καθημερινή ζωή τείνουμε να συγχέουμε την ενσυναίσθηση με τη συμπάθεια. Ο Ehmann παρατηρεί ότι η έννοια συμπάθεια εμπεριέχει στοιχεία όπως ο οίκτος, η λύπηση κ.α, τα οποία δεν χαρακτηρίζουν την ενσυναίσθηση. Για παράδειγμα, βλέποντας έναν άστεγο ίσως αισθανθεί κάποιος λύπηση και γι’ αυτό του αφήσει κάποια χρήματα όπως θα περνάει από μπροστά του, όμως αυτό είναι η συμπάθεια που θα δείξουμε προς αυτόν τον άνθρωπο. Αν όμως κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να σκεφτούμαι ποια ζωή θα του άρεσε, ίσως αν κάναμε και μια συζήτηση μαζί του κάτι που θα τον έκανε από έναν απλό ξένο, σε ένα μοναδικό άνθρωπο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως δείξαμε ενσυναίσθηση γι’ αυτό το άτομο, διότι προσπαθήσαμε να δούμε τη ζωή μέσα απ’ τα μάτια του.

  Έτσι λοιπόν μιλούμε για δύο κύριες πτυχές της ενσυναίσθησης, τη γνωστική και τη συναισθηματική. Η  γνωστική ή «διάσταση κατανόησης» αναφέρεται στη νοητική κατανόηση της εμπειρίας του άλλου. Η συναισθηματική ή «βιωματική» διάσταση αναφέρεται στο άμεσο βίωμα των συναισθημάτων του άλλου. Υπάρχει και ακόμη μια διάσταση, η επικοινωνιακή που αφορά τη μεταβίβαση, με ακρίβεια και ευαισθησία στον άλλο τη κατανόηση του συναισθηματικού του κόσμου.

  Η ενσυναίσθηση είναι περισσότερο δημοφιλής τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία. Ακούγεται από όλους τους επαγγελματίες είτε είναι άνθρωποι των επιχειρήσεων μέχρι και πολιτικοί.  Φυσικά, η ενσυναίσθηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοθεραπεία και αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία που θα πρέπει να διαθέτει ένας καλός θεραπευτής προκειμένου να μπορέσει να είναι όσο περισσότερο ωφέλιμος γίνεται για τον πελάτη του.

  Αν και επιδεικνύουμε τόσο ενδιαφέρον για την ενσυναίσθηση, η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι άνθρωποι είναι ενσυναισθητικοί εξ’ αρχής. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως η ενσυναίσθηση είναι μια ικανότητα που την μαθαίνουμε μέσα από σκληρή προσπάθεια, μέσα στα χρόνια και μέσα από εμπειρία. Η ενσυναίσθηση δεν μπορεί να μαθευτεί μέσω βιβλίων και οδηγών. Ωστόσο, η θέληση του ανθρώπου, να μπει στη θέση του άλλου και να προσπαθήσει να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του εκάστοτε ανθρώπου τον βοηθά να αναπτυχθεί ενσυναισθητικά.

Η Μαρία Ρισβάνη είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα τηλ. 2721085528 και 6974179953 ή μέσω email στο maria_ris1991@hotmail.com

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards