Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

diamesolavisi_antwnelos_plessa

  Όταν ετοιμαζόμουν για τις εξετάσεις διαπίστευσης στο Υπουργείο, αναζητούσα ένα βιβλίο που θα είχε όλα όσα είχα μάθει στη βασική εκπαίδευση. Και το μοναδικό σύγγραμμα που υπήρχε την περίοδο εκείνη ήταν αυτό του Σπύρου Αντωνέλου και της Ελένης Πλέσσα με τίτλο “Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις”.

  Το προμηθεύτηκα, λοιπόν, κι άρχισα εντατική μελέτη. Η σαφήνεια του λόγου καθώς και η οργάνωση στη δομή ήταν αυτά που με κέρδισαν. Οι συγγραφείς ξεκινούν κάνοντας μια αναδρομή στην πλούσια ιστορία της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών στην Αρχαία Ελλάδα και συνεχίζουν με την πορεία της διαμεσολάβησης στην Β.Αμερική και, μετέπειτα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την απόφαση του κοινοτικού νομοθέτη να πάρει πρωτοβουλίες για την διάδοση του θεσμού σ’όλες τις χώρες της ΕΕ.

  Οι αρχές της διαμεσολάβησης, οι συμμετέχοντες στη διαδικασία καθώς κι ο ρόλος του ουδέτερου τρίτου απαντώνται στην αρχή του κυρίου θέματος του βιβλίου. Αναπτύσσεται ο ορισμός της διαμεσολάβησης σύμφωνα με τον Νόμο καθώς και οι αρχές που διέπουν τη διαδικασία. Στην επόμενη ενότητα διαχωρίζεται η έννοια του θεσμού της διαμεσολάβησης από τους άλλους θεσμούς επίλυσης διαφορών. Φωτίζονται οι διαφορές της διαμεσολάβησης από θεσμούς όπως η διαιτησία, η δικαστική μεσολάβηση, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός του 214Α του ΚΠολΔ και άλλοι.

  Το επόμενο κεφάλαιο του βιβλίου αφορά τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Διαμεσολάβηση στην Ελλάδα και τις ενδεχόμενες απαντήσεις μέσα από παραδείγματα της αλλοδαπής. Στη συνέχεια, οι συγγραφείς αναφέρουν ποιες διαφορές είναι δεκτικές διαμεσολάβησης, τονίζουν τη σημασία την έννοια της εξουσίας διάθεσης του αντικειμένου της διαφοράς, τη διαδικασία, το χρόνο καθώς και τα αποτελέσματα υπαγωγής των υποθέσεων στη διαμεσολάβηση.

  Το έκτο κεφάλαιο του συγγράμματος πραγματεύεται τη διενέργεια μιας διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και, το έβδομο, τα αποτελέσματα της συμφωνίας επίλυσης της διαφοράς, το πρακτικό της διαμεσολάβησης καθώς και την εκτελεστότητά του. Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου υπάρχουν και χρήσιμα υποδείγματα που μπορούν να αποτελέσουν πρακτικό οδηγό για κάθε διαμεσολαβητή.

  Η “Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις” εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Σάκκουλα. Είναι ένα πολύ χρήσιμο και αξιόλογο εργαλείο για όσους θέλουν να ενημερωθούν ουσιαστικά για το θεσμό της διαμεσολάβησης. Η ιστοσελίδα μας σας το προτείνει ανεπιφύλακτα.

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards