Επίλυση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας

Επίλυση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf_000-41

Σου έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο και απ’το πρώτο κιόλας κεφάλαιο να σε συνεπάρει; Να λαχταράς να προχωρήσεις στην επόμενη σελίδα; Να διαβάζεις τις σελίδες αργά-αργά ώστε να προσπαθείς να μη χάνεις το πλήθος των νοημάτων; Κάτι παρόμοιο μου συνέβη με το βιβλίο αυτό.

Οι Kenneth Cloche και Joan Goldsmith συνεργάστηκαν για μια ακόμα φορά παραδίδοντας στο κοινό αυτό το υπέροχο σύγγραμμα με τίτλο “Επίλυση συγκρούσεων στο χώρο εργασίας -Δέκα στρατηγικές για όλους”. Έτσι, λοιπόν, αγόρασα το βιβλίο με μεγάλη ανυπομονησία να μάθω και να προσπαθήσω στην πράξη να εφαρμόσω αυτούς τους δέκα τρόπους που μοιράζονται μαζί μας οι συγγραφείς.

Απ’την εισαγωγή του ακόμα ένιωσα πως αυτό το βιβλίο θα με επηρέαζε βαθιά. Ο λόγος του βιβλίου –που είναι σε α’ πληθυντικό- έχει μια μοναδική διπλή ροή: είναι ταυτόχρονα και περιγραφικός και πρακτικός, είναι λιτός και καίρια επικεντρωμένος στο θέμα. Δε σ’αφήνει να χάσεις το ενδιαφέρον σου.

Πολλά βιβλία που αφορούν τη διαμεσολάβηση ή την επίλυση προβλημάτων τείνουν να έχουν πιο θεωρητική χροιά. Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή. Αναπτύσσει τα προβλήματα και τις στρατηγικές μέσα από παραδείγματα, ερωτήσεις κι απαντήσεις, παρακινώντας τον αναγνώστη να μπει κι αυτός στην καρδιά του προβλήματος. Οι συγγραφείς σε βάζουν να σκεφτείς και εσύ. Να συμμετάσχεις νοητά στη διαδικασία. Να προβληματιστείς θετικά.

Ποιες είναι οι δέκα στρατηγικές; Και πόσο εφικτές είναι στην εφαρμογή τους; Και ποια (ή ποιες) ταιριάζουν πιο πολύ στον καθένα; Έχουν εφαρμογή σε συγκριμένα εργασιακά περιβάλλοντα ή μπορούν να πραγματωθούν και στην καθημερινότητά μας; Κι αν ναι, μέχρι ποιο βαθμό; Αυτά είναι κάποια απ’τα ερωτήματα που οι συγγραφείς απαντούν στο βιβλίο αυτό, το οποίο ξεφεύγει απ’τα στενά πλαίσια της στεγνής προσπάθειας επίλυσης. Η φιλοσοφία της προσέγγισης των συγγραφέων σε βοηθούν να αντιληφθείς πώς πρέπει να προσεγγίζεις το πρόβλημα, να το “αγκαλιάζεις” με βάση την δική σου προσωπικότητα και τρόπο σκέψης.

Η μετάφραση του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα είναι άψογη και έγινε απ’τη Δήμητρα Γαβριήλ. Το βιβλίο προλογίζει ο πολύ αξιόλογος καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς .Κυκλοφορεί κάτω απ’την εκδοτική σκέπη της Νομικής Βιβλιοθήκης απ’το 2014 και το site μας το συνιστά ένθερμα.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards