Επανορθωτικοί Κύκλοι

Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι είναι μια μέθοδος διαλόγου και αποδοτικής διαχείρισης συναισθημάτων και συγκρουσιακών καταστάσεων.
Ο Επανορθωτικός Κύκλος, ασχέτως με το ποια θα είναι η κύρια θεματολογία του, συμβάλλει στην ανάπτυξη του αισθήματος του “ανήκειν”, της κοινότητας υποβοηθώντας τη δημιουργία σχέσης. Στο Κύκλο μπορεί ο κάθε συμμετέχων να μιλήσει ελεύθερα, από την καρδιά του, χωρίς κανείς να τον διακόπτει. Έτσι, προωθούνται η ενεργητική ακρόαση και η ενσυναίσθηση μέσα σ’ένα κλίμα ειρήνης, υπομονής και σεβασμού προς την προσωπικότητα του συν-ανθρώπου.
Ναι. Λόγω του κυκλικού σχήματος της παρουσίας των συμμετεχόντων, υπάρχει ένα κέντρο (Circle Center) στο οποίο συνηθίζεται να τοποθετείται ένα χαλάκι κυκλικό ή κάποιο άλλο παρόμοιο αντικείμενο. Επίσης, υπάρχει και το “εργαλείο ομιλίας” (talking piece) που αποτελεί και ίσως ένα απ’τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του Κύκλου: μονάχα όποιος κρατάει στα χέρια του το talking piece, επιτρέπεται να μιλάει.
Η συμμετοχή είναι πάντα εθελοντική: τόσο σε επίπεδο φυσικής παρουσίας όσο και στην ενεργή συμμετοχή στον διάλογο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να επιλέξεις τη σιωπή όταν έρθει η σειρά σου να μιλήσεις. Ο σεβασμός στη σιωπή είναι εξίσου σημαντικός με το δικαίωμα στην έκφραση και την ελευθερία να εκφράσεις την άποψή σου.
Ναι, υπάρχει ένας συντονιστής του Κύκλου (facilitator) που, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αρχηγός. Ο συντονιστής είναι εκεί ως ίσος μεταξύ ίσων, δεν μπορεί να διακόψει κανέναν ούτε να επιβάλλει την άποψή του ή τον τρόπο που η διαδικασία θα εξελιχθεί. Ο συντονιστής απλώς υποβοηθάει τους συμμετέχοντες σχετικά με τα βήματα που ακολουθούνται γενικά στη διαδικασία, τους μαθαίνει το πλαίσιο της πορείας της διαδικασίας και είναι υπεύθυνος μόνο για ελάχιστα θέματα (πχ: να υπάρχει φαγητό ή καφές, να αισθάνονται άνετα τα μέλη, να αποφασίσουν όλοι μαζί τα μέρη για θέματα απορρήτου, φροντίζει για θέματα παραβατικότητας, κλπ)
Ναι, βέβαια. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μορφές Κύκλων, οι οποίοι αποκτούν συγκεκριμένο χαρακτήρα και κατεύθυνση ανάλογα με την θεματική. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι Healing Circles (Κύκλοι θεραπευτικοί), υπάρχουν οι Dialogue Circles (Κύκλοι επανορθωτικού διαλόγου), Community Circles (Κύκλοι που έχουν κοινωνικό περιεχόμενο), κλπ.
Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι μπορούν να τύχουν εφαρμογής σε πολλά “κλειστά” συστήματα, όπως χώρους εργασίας, σε παρέες απλές, σε μια οικογένεια, σε εκπαιδευτικές τάξεις ή σχολεία, σε ιδρύματα κράτησης (φυλακές) αλλά και οπουδήποτε υπάρχει κάποιο δύσκολο θέμα, διαφωνία, παράβαση, σύγκρουση, κλπ.

newspaper templates - theme rewards