“Mediating dangerously”

“Mediating dangerously”

Με δύο λέξεις-φωτιά σαν κεντρικό τίτλο, ο Kenneth Cloke εισάγει τον αναγνώστη στην ουσία της διαμεσολάβησης παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό πόνημα ειδικά γραμμένο για διαμεσολαβητές. Το παρόν βιβλίο οδηγεί βήμα-βήμα τον αναγνώστη στα μέτωπα της επίλυσης συγκρούσεων που αποτελεί και τον υπότιτλο του βιβλίου “The frontiers of Conflict Resolution”.

Το παρόν βιβλίο φαίνεται να προτάσσει ως πρωταρχικό στόχο την εξέταση της ίδιας την ουσίας και του πυρήνα της διαδικασίας παρά την διαδικασία καθεαυτή. Μάλιστα, στις σελίδες του βιβλίου αυτού, κατέχει μεγάλη σημασία η θέαση όλων εκείνων των συνήθως αθέατων πλευρών της σύγκρουσης που μεταστοιχειώνονται καθώς η διαδικασία της διαμεσολάβησης βρίσκει τον ρυθμό της και προχωρά βήμα-βήμα. Κι έχει εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα το ότι αυτές οι αθέατες πλευρές παρουσιάζονται από έναν πολύπειρο διαμεσολαβητή και ικανότατο ‘χειριστή’ συγκρούσεων τον Kenneth Cloke.

Μου αρέσει πολύ που ο συγγραφέας, από τον πρόλογο κιόλας, χρησιμοποιεί ρητά, αποφθέγματα, χωρία από λογοτεχνικά βιβλία για την έναρξη του κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου του. Είναι κάτι που, προσωπικά, με βοηθά πολύ ώστε να εισέλθω ομαλά και ενεργά στη θεματολογία που αναλύεται στο κεφάλαιο. Σε αρκετά σημεία, η ροή του λόγου μετατρέπεται σε ερωτήσεις του συγγραφέα προς τον διαμεσολαβητή-αναγνώστη, βοηθώντας τον και προκαλώντας τον να σκεφτεί τι ο ίδιος θα έκανε ή πώς θα χειριζόταν αντίστοιχη κατάσταση. Πρόκειται για μια εξαιρετική τεχνική που ενεργοποιεί τον αναγνώστη δημιουργώντας μια αληθινή, διαδραστική κι αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στον αναγνώστη και τον ίδιο τον συγγραφέα.

Σε πολλά τμήματα των κεφαλαίων του βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρεται στα ‘ρίσκα’ και στους ‘κινδύνους’: αυτό γίνεται σκόπιμα ώστε ο διαμεσολαβητής να τολμήσει να σκεφτεί άλλους πιθανούς τρόπους επίλυσης της διαφοράς. Θεωρώ πως ένας από τους κρυμμένους στόχους αυτού του έργου του Kenneth Cloke είναι να υποβοηθήσει τους διαμεσολαβητές-αναγνώστες να μάθουν να αναγνωρίζουν πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά το τι ‘συμβαίνει’ στην εκάστοτε διαμεσολάβηση, ποιο είναι το ‘εδώ και το τώρα’, να προσπαθούν ν’αναζητήσουν πιθανά πεδία συμφωνιών πέρα από αυτό που ‘φαίνεται’, να δημιουργήσουν νέα εδάφη και γέφυρες επικοινωνίας κλπ.

Τέλος, το βιβλίο αυτό εισάγει με υποδειγματικό τρόπο την ‘συγχώρεση’ αλλά και την ‘ειλικρίνεια’ σαν τρόπους αποφόρτισης των έντονων αρνητικών συναισθημάτων γεγονός που βοηθά γρήγορα τα μέρη να ξεφύγουν από τη μανία της ‘εκδίκησης’ και να ανακαλύψουν τον αληθινό εαυτό τους.

Σε δύο μέρη είναι χωρισμένο το παρόν πόνημα: στα εσωτερικά μέτωπα της διαμεσολάβησης και στα εξωτερικά. Τα εσωτερικά μέτωπα περιλαμβάνουν κεφάλαια που αφορούν την εξερεύνηση των ανθρώπινων ορίων, τις κινήσεις της ψυχής, την ‘εκδικητικότητα’, τη μαγεία της συγχώρεσης κλπ. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου που αφορά τα εξωτερικά μέτωπα της διαδικασία οδηγεί τον διαμεσολαβητή-αναγνώστη σε βαθιά κοινωνικά ζητήματα, δομές κοινωνικές, τη στροφή από το ‘debate’ στον ειλικρινή διάλογο, την πολιτική διάσταση της έννοιας ‘σύγκρουση’, κλπ.

Το βιβλίο “Mediating dangerously” κυκλοφορεί (τουλάχιστον στην έκδοση που εγώ έχω αγοράσει) από τον εκδοτικό οίκο Jossey-Bass και η ιστοσελίδα μας art of mediation το προτείνει και το συστήνει ανεπιφύλακτα σε κάθε διαμεσολαβητή που επιθυμεί να προχωρήσει πέρα από τα όρια της βασικής εκπαίδευσης της τέχνης της διαμεσολάβησης.

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards