”Peacemaking Circles, From Crime to Community”

”Peacemaking Circles, From Crime to Community”

Τα ‘πιστεύω’ έχουν νόημα όταν μετουσιώνονται σε έργα. Οι θεωρίες γίνονται κατανοητές μόνο όταν εφαρμόζονται στην πράξη. Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι δε θα μπορούσαν καλύτερα να παρουσιαστούν παρά μέσα από το βιβλίο “Peacemaking Circles, From Crime to Community”, στο οποίο η εφαρμογή των Κύκλων εξερευνάται μέσα από αληθινά περιστατικά.

Είναι αλήθεια πως οι ανθρώπινες σχέσεις καθημερινά δοκιμάζονται. Κάποιες φορές, μάλιστα, πολύ έντονα. Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζεται με απόλυτα πρακτικό και βιωματικό τρόπο η δυναμική επενέργεια των Επανορθωτικών Κύκλων πάνω στη θεραπεία των διαταραγμένων ανθρώπινων σχέσεων. Θύτες, θύματα, συγγενικά πρόσωπα, απλοί και καθημερινοί άνθρωποι έρχονται στον Κύκλο. Χτίζεται σταδιακά ένα περιβάλλον σεβασμού και αλληλοκατανόησης και όλοι έχουν το χρόνο να μιλήσουν από την καρδιά τους. Η διαδικασία αυτή θα τους δώσει τη δυνατότητα να απαντήσουν σε κάποιο συμβάν-έγκλημα και να αποφασίσουν το πώς θα δράσουν με τρόπο που ανταποκρίνεται στις αξίες και τις ανάγκες της ομάδας συνολικά αλλά και του καθενός προσωπικά.
Καθώς ο αναγνώστης ξεκινά την ανάγνωση του παρόντος πονήματος, εισέρχεται στον κόσμο των Healing Circles (Θεραπευτικών Κύκλων) με μια αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα στις Η.Π.Α. και έχει ως τίτλο “το άσχημο φτερό”. Μέσα απ’την ιστορία αυτή, βλέπει ο αναγνώστης την οπτική γωνία και τα συναισθήματα του εγκληματία, των συγγενών του θύματος, του αστυνομικού, του εισαγγελέα και τρίτων απλών ανθρώπων. Όλοι αυτοί κάθονται σε έναν Κύκλο, στον ίδιο χώρο (πράγμα που φαντάζει τόσο δύσκολο!) και αρχίζουν να μιλούν. Να επικοινωνούν. Να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις απόψεις τους.
Παρόλο που το βιβλίο συσχετίζει τη διαδικασία των Επανορθωτικών Κύκλων με το Ποινικό Δικαϊικό σύστημα, είναι απόλυτα ξεκάθαρη η ευεργετική φιλοσοφία του πυρήνα των Κύκλων μέσα σε μια κοινωνία που έχει να αντιμετωπίσει ένα έγκλημα ή απλά έχει την ανάγκη να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.
Αναφέρεται αναλυτικά η διαδικασία των Κύκλων σε κάθε της στάδιο με τρόπο βιωματικό, απλό και ειλικρινή.ρχονται στην επιφάνεια οι βαθύτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου-μέλους ενός κοινωνικού συνόλου αρμονικά με τις αξίες και τα πιστεύω του καθενός απ’τους συμμετέχοντες.
Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει στην αγγλική του έκδοση συνολικά 280 σελίδες και είναι καρπός τριών πολύ καταξιωμένων επιστημόνων: της Kay Pranis του Barry Stuart και του Mark Wedge. Kυκλοφορεί απ’τις εκδόσεις Living Justice Press και μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το amazon.

Leave a reply

Designed by WEB-ICON

newspaper templates - theme rewards