Επιτυχής ολοκλήρωση του Καλοκαιρινού Κύκλου Επανορθωτικού Διαλόγου (30.07.19)

Επιτυχής ολοκλήρωση του Καλοκαιρινού Κύκλου Επανορθωτικού Διαλόγου (30.07.19)

πρώτη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Phaos
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 30.07.2019, ο Καλοκαιρινός Κύκλος Επανορθωτικός Διαλόγου στον Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και Πολιτισμού House by Phaos με εισηγητή και Συντονιστή τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για μία μέθοδο ειλικρινούς διαλόγου, αποτελεσματικής διαχείρισης συναισθημάτων αλλά και ανταλλαγής απόψεων που στόχο έχει να διευκολύνει την αληθινή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να ακουστούν.

Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι ανεξαρτήτως θεματολογίας τυγχάνουν εφαρμογής σε πολλά κλειστά «συστήματα», ιδιαίτερα στο εξωτερικό, σε δομές όπως σχολεία, φυλακές, εργασιακούς χώρους κ.α. και αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μιλήσουν και να ακουστούν χωρίς να διακόπτονται μέσω του διαλόγου.

Οι Επανορθωτικοί Κύκλοι έχουν πολλές ειδικότερες μορφές ανάλογα με τη θεματολογία τους: υπάρχουν Κύκλοι διαλόγου, Κύκλοι θεραπευτικοί, Κύκλοι υποστήριξης, επίλυσης συγκρούσεων, Κύκλοι εκμάθησης κι εκπαίδευσης, κλπ. Η συμμετοχή είναι πάντοτε εθελοντική, τόσο σε επίπεδο παρουσίας στον Κύκλο όσο και σε επίπεδο συμμετοχής στον διάλογο. Η ελευθερία, δηλαδή, να σιωπήσει κάποιος κρίνεται εξίσου σημαντική με την ελευθερία να μιλήσει.

Οι συμμετέχοντες στους Επανορθωτικούς κάθονται κυκλικά. Μέσα στον Κύκλο δεν υπάρχουν ανώτεροι ή κατώτεροι άνθρωποι: έτσι εξυπηρετείται η έννοια της ισότητας και της ισοτιμίας της ομάδας. Σταδιακά, ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν το λόγο (με τη χρήση του εργαλείου του διαλόγου -talking piece στα αγγλικά) για να εκφράσουν την άποψη τους, σεβόμενοι πάντα την ομάδα και τις κατευθυντήριες γραμμές που η ίδια η ομάδα έχει από πριν θέσει.

Στα πλαίσια του Καλοκαιρινού Κύκλου Επανορθωτικού Διαλόγου συζητήθηκαν διάφορα θέματα και ακούστηκαν πολλές απόψεις με κύριο θέμα συζήτησης την επιτυχία. Τι είναι η επιτυχία; Ποιο είναι το κοσμοείδωλο της επιτυχίας και ποια τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου ανθρώπου; Άραγε μπορούμε όλοι να γίνουμε επιτυχημένοι; Κι αν ναι, μήπως πρέπει να δώσουμε έμφαση σε έναν μόνο τομέα της ζωής μας; Ακόμα: πώς συνδέεται η επιτυχία με την ευτυχία; Είναι ταυτόσημες έννοιες ή αντίθετες; Τα ερωτήματα αυτά συζητήθηκαν μέσα από προσωπικές ιστορίες και βιώματα των συμμετεχόντων μέσα σ’ένα κλίμα σεβασμού και ενεργητικής ακρόασης. Η ώρα κύλησε πολύ γρήγορα με την ενεργή συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων και με τον κ. Παπαδόπουλο να αποσπά τις θετικότερες κριτικές. Περιμένουμε με χαρά τους επόμενους κύκλους που θα ακολουθήσουν στην πόλη μας. Περισσότερες πληροφορίες για τους Επανορθωτικούς Κύκλους και για τον κ. Γιώργο Παπαδόπουλο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.artofmediation.gr.

Leave a reply

newspaper templates - theme rewards